Winnaar 2015

Smaaksturing
Op donderdag 5 februari heeft het project ‘Smaaksturing’, een initiatief van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, de Roche Oncology Award 2015 gewonnen. De prijs voor het meest innovatieve en kwaliteitsverbeterende project, ter waarde van 50.000 euro, werd in Arnhem tijdens het multidisciplinaire congres ‘Therapie op Maat’ aan Ikazia overhandigd.
Bij mensen met kanker komt geregeld smaakverlies voor. Door de ziekte zelf en/of door de behandeling. Patiënten genieten niet meer van de maaltijd en gaan (veel) minder eten, met als gevolg dat zij zich nog minder goed voelen en minder weerstand hebben. In het Ikazia Ziekenhuis is daarom gestart met het maken van maaltijden op maat voor oncologische patiënten. Het doel van het project ‘Smaaksturing’ is mensen met smaakverlies weer te laten genieten van hun maaltijden.

De koks in consult
De kok komt aan bed en met behulp van een smaaktest wordt per patiënt een smaakprofiel opgesteld. Eric-Jan Wissink en Michael van ’t Hoff, respectievelijk  hoofd  keuken en 1e kok van het ziekenhuis, krijgen patiënten met smaakverlies weer aan het eten door met diverse ingrediënten en samenstellingen  te werken en maatwerk te leveren. Dr. Croon, als internist-hematoloog betrokken bij het project, geeft aan dat dit niet alleen resulteert in minder ondervoeding, maar bijvoorbeeld ook een kortere ligduur, minder bijvoeding en minder verspilling doordat er minder maaltijden worden weggegooid.

“Wij zijn enorm trots en dankbaar dat we deze award in ontvangst mogen nemen. Resultaten zijn in de pilot al zichtbaar geworden. Door deze award en de bijbehorende prijs worden we in staat gesteld om onder meer onderzoek te doen naar de effecten op kwaliteit van leven, ondervoeding en ligduur en kunnen we de pilot uitrollen naar consulten op de polikliniek en dagbehandeling” , aldus dr. Croon. “Daarnaast kunnen we de mogelijkheden ontwikkelen om de kennis en receptuur te delen met patiënten, zodat zij thuis ook deze maaltijden kunnen bereiden”, vult Eric-Jan Wissink aan.

roauitreiking

 

Menu